12.3.–19.3. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[5][10]
KilpailuaSuomalaista
mainos Ajankohtaista

Mitä kotipuutarhuri voi oppia kentänhoidosta?

Kun katselee vuosi vuodelta tiivistyvää pihanurmikkoa ja toteaa sammaleen taas vallanneen lisää alaa, hyvin hoidetun golfkentän tasainen vihreys tuntuu helposti tavoittamattomalta esikuvalta.

Niin ei kuitenkaan tarvitse olla.

”Kotipuutarhuri voi oppia hyvinkin paljon golfkenttien ammattilaisilta”, sanoo Hämeen ammatti-intituutin Lepaan yksikössä kentänhoitajia kouluttava Kai Jylhä. ”Samat lainalaisuudet ovat voimassa kummassakin ympäristössä. On kyse veden, valon ja ravinteiden sopivasta annostelusta.”

Vettä vain tarpeen mukaan

Jo suunnittelussa on hyvä olla kaukaa viisas. On kyettävä ennakoimaan esimerkiksi istutettavien puiden myöhemmin heittämät varjot ja huolehdittava pintavesien ohjaamisesta niin että vesi ei jää painanteisiin seisomaan.

Hvyä uutinen pihanurmikosta huolehtivalle on se, että hoitotoimien ei yleensä tarvitse olla samaa luokkaa kuin golfkentillä.

”Kun heinä saa kasvaa useamman sentin pituuteen, se ei ole sellaisessa jatkuvassa stressitilassa kuin vaikkapa viheriöiden nurmi. Lannoitteitakin voidaan antaa huolettomammin, etenkin silloin kun nykyaikaiset robottileikkurit auttavat pitämään kasvun kurissa.”

Liiallista innokkuutta esimerkiksi kastelussa kannattaa välttää. Golfkentilläkin on opittu, että liian vähäinen kastelu on ylenmääräistä kastelua pienempi paha.

Jos oma ikääntyvä pihanurmikko alkaa sammaloitua, syynä on usein juuri kasvualustan liiallinen kosteus. Sen taustalla on puolestaan vuosien saatossa tapahtunut kasvukerroksen tiivistyminen. Jos paikka on lisäksi varjoinen ja maaperä liian hapan, sammaloituminen kiihtyy. Levääkin saattaa esiintyä.

 Ilmastus hoitaa ja ennaltaehkäisee

Silloin kun omasta nurmikosta haluaa pitää aktiivisemmin huolta, golfkentiltä tuttu kasvualustan ilmastus tulee ajankohtaiseksi. Ilmastus auttaa pitämään juuriston kunnossa ja saa nurmikon kestämään paremmin esimerkiksi kuivuutta. Hyvinvoiva nurmikko on myös paras lääke rikkaruohojen leviämistä vastaan.

Monilta ruohonleikkureiden ja työkoneiden valmistajilta löytyy tarkoitukseen erikseen kehitettyjä ilmastuslaitteita. Niin sanotut pystyleikkurit tekevät maahan viiltoja ja reikiä ja irrottavat samalla sammalta ja kuollutta heinää. Niiden rinnalla on pelkästään sammaleen poistoon tarkoitettuja harjalaitteita. Käsittelyn jälkeen irronnut sammal ja kuivunut nurmiheinä haravoidaan huolellisesti pois.

Konevuokraamoissakin näitä laitteita on tarjolla, jos haluaa ennen oman laitteen hankintaa tutustua erilaisten vaihtoehtojen käytettävyyteen ja tehoon.

Hyvin pienen nurmialueen ilmastus onnistuu hyvin myös talikolla tai esimerkiksi piikkipohjaisilla kengillä.

Mikä on sopiva ilmastustiheys?

”Kerran vuodessa riittää yleensä oman pihan tarpeisiin. Syksy on hyvä ajankohta”, sanoo Kai Jylhä. Erityisesti savipohjaisilla mailla ilmastuksen jättämiin viiltoihin tai reikiin olisi hyvä saada harjattua myös kulutuskestävyyttä ja kasvualaustan huokoisuutta parantavaa hiekkaa.

”Sopivan karkea hiekka tekisi monelle pihalle hemmetin hyvää.”

Mitä kotipuutarhurin vielä pitäisi muistaa ennen talven tuloa?

”Loppukesästä annettu syyslannoitus parantaa nurmikon talvenkestävyyttä ja nopeuttaa kasvun käynnistymistä lumien sulettua”, neuvoo Jylhä. ”Myös haravointi keväällä auttaa liikkeellelähdössä.”

Mitä tästä kaikesta opimme? Ainakin sen, että koneista voi olla monella tapaa hyötyä. Robottileikkurit päästävät mukavuudenhaluisen helpolla ja ilmastuslaitteet tarjoavat apuaan silloin, kun tarmonpuuska iskee.

Viking iMow -robottileikkurit takavaat golfarilla paitsi upean nurmikon, myös lisäaikaa itse golfin parissa.

Lue lisää!

Viking iMov -robottileikkurit viking-imow.fi

Stihlin akkukäyttöiset koneet stihlakku.fi

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje